Felső rész

  Válassz ki egy színt, amit először ki szertnél rakni! (Később ehhez majd alkalmazkodni kell.) A jelenlegi cél: egy lap megfelelő kirakása. Ezalatt azt értem, hogy nem csak egy lap stimmel, hanem a vele szomszédos 4*3=12 lapocska is (és ezekkel együtt a kirakott lappal szomszédos négy közép is), ahogy az ábrán látszik (sárga, piros és zöld színek):

  Úgy is meg lehet csinálni, hogy előbb a sarkokat rakjuk ki, aztán az éleket (egyedül se nehéz kitalálni), de véleményem szerint jobb az élekkel kezdeni, így egyszerűbb.

Tartalom

  Felső rész - Élek kirakása

  Először is kezdő közép legyen felül. Ennél a résznél figyelni kell arra, hogy melyik helyre rakjuk az éleket. Ha például a sárgát rakjuk ki, és szomszédos vele a kék és a piros (alatta vannak), akkor nem lehet az első helyre a piros-sárgát, a másodikra a kék-sárgát rakni. Hogy tudjuk, hogy jó helyen vannak az élek, úgy állapíthatjuk meg, hogy a kirakandó színnel szomszédos közepeket a kirakott élek alá fordítjuk:


  Így már látjuk, hogy a piros és kék jó helyen van, és mehetünk tovább a többi éllel.
  Ha egy él nincs a helyén, három helyen lehet: a kezdő színnel egy lapon, a középső sorban vagy alul. A középső sorból fogjuk az éleket a helyükre fordítani. Ha az él nem itt van, egyetlen forgatással ide lehet hozni (egy ábra egy esetet jelent):


  Ha a keresett él az alsó sorban van (utolsó 2 ábra), az egyik felső, kirakott él elmozdulhat; ebben az esetben az alsó sort fordítsuk el valamerre (ha kell, többször), míg el nem végezhetjük ezt a mozgást (vagyis egy üres hely alá kell forgatni az adott élt). A középső sorból pedig egy mozdulattal a helyére vihetjük az élt (2), de az is lehet, hogy a középső részt még forgatni kell (1). Ha forgatunk, ne felejtsük a közepeket visszaforgatni az élek alá. Ha valaki nagyon nem bírja elképzelni, itt egy példa:

1 => kocka fordítása jobbra => 2 => közepek visszaforgatása

Tartalom

  Felső rész - Sarkok kirakása

  Az előzőhöz hasonlóan, a sarkok is több helyen lehetnek: a felső vagy az alsó sorban. Az alsó sor lesz a megfelelő, és az él ne lefelé nézzen. Egy így álló él helyre rakása: előbb forgassuk az alsó sort úgy, hogy a sarok a jövőbeli helye alatt legyen, majd:


  Ha a sarok az alsó sorban van és lefelé néz, semmivel sem törődve vigyük fel a felső sorban az egyik szabad helyre, a fentebbi módon. Ha egy sarok a felső sorban van, akkor létezik egy mozgás, amivel az alsó sorba lehet tenni úgy, hogy jól áljon. Ha ezt megtaláljuk, tegyük meg (1), ezután forgassuk arrébb az alsó sort (2), hogy ezután vissza tudjuk forgatni az előbb leforgatott részt (3). A sarok arrébbforgatását úgy csináljuk, hogy az utolsó lépésben ne mozduljon el. Ha minden visszaállt, és a sarok jó helyen van, tudjuk a dolgunkat. Egy példa:

1 2 3

Tartalom