Hogyan lehet kirakni a Rubik-kockát?
Írta: Fejes József

Tartalom:

  Előszó

  Üdvözöllek! Garantálom, hogy ha itt mindent elolvasol, menni fog a kocka kirakása! Néhány fontos dolgot megemlítenék:
- A kirakásnak rengeteg féle módja van. Az én módszerem egy a sok közül, de nagy valószínűséggel ez az egyik leggyorsabb. Persze a gyorsaság a szerencsén is múlik, de a rekordom 1 perc 30 másodperc. A tanítványaimnál az átlag 4 perc.
- A lépések szimmetrikusan is működnek! A példákban csak egy irány van, ha a kockádon egy adott rész szimmetrikusan áll, a mozgást is ennek megfelelően tedd. Csak az elvet mutatom meg.
- Ha egy lépés leírása után zárójelben szám van, akkor az a szöveghez tartozó ábrasorban az ábra sorszámát jelenti. Ekkor ha az ábrára viszed az egeret, hamarosan megjelenik a sorszám.
- Az ábrákon a bal alsó él az alsó, a jobb alsó él a jobb oldali, vagyis az ábrákon a kockák 45 fokkal óramutató járásával egyező irányban vannak elforgatva.
- Lehet, hogy néhányan túl szájbarágósnak fogják nézni az egészet, de ez mindenkinek szól!
- A rajzok nem feltétlenül élethűek, a színek máshogy is állhatnak.
- Egy-egy mozgássorozat közben, ha tanulmányozni akarod a kockát, jól jegyezd meg, hogy merre forgatod! Ha nem tudod visszaállítani az eredeti szögbe, kezdheted előlről!
- Lap alatt a kocka egy olalát értem, ez pedig 3x3 lapocskából épül fel. Egy lapocska akkor stimmel, akkor van megfelelő helyen, ha azt már nem kell elmozdítani. A kis kocka kifejezés a kocka egy darabját jelenti.
- Ha a kockád úgy áll, hogy nem illik rá a leírás, akkor a kis kockák rosszul állnak. Szedd szét és rakd össze megfelelően.
- A kirakás lényege: léteznek bizonyos mozgássorozatok, melyek egy (vagy több) sarkot vagy élt a helyükre tesznek, más részeket viszont elmozdítanak. A vége felé egyre nehezebbek a mozgások, és végül olyan mozgások lesznek, melyek csak néhány lapocskát mozgatnak. Az elején csak egy rész számít, ezért lehet egyszerűbb lépéseket alkalmazni, amik "elrontják" a többit.
  Fogd a kockát, és kezdődhet a kirakás!

Tartalom